Τα φο-μπιζου κοσμήματα είναι κοσμήματα που αποτελούνται συνήθως από κράμα (μίξη) διαφόρων μετάλλων τα οποία επιχρυσώνονται ή επαργυρώνονται ώστε να έχουν χρυσή ή ασημί όψη. Η «βαφή» αυτή πρόκειται για μία λεπτή στρώση, η οποία κατά τη διάρκεια της χρήσης μπορεί να φθαρεί και το κόσμημά σας να χάσει τη λάμψη του και να μαυρίσει.

Παρακάτω θα δείτε χρήσιμες συμβουλές ώστε να διατηρήσετε τα φο-μπιζού σας λαμπερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

1 Αποφύγετε την επαφή με άρωμα, κρέμα σώματος, make up.

2 Αποφύγετε την επαφή με νερό, σαπούνια, απορρυπαντικά ή οινόπνευμα.

3 Αποφύγετε την επαφή με ιδρώτα (ακόμη και το pH του δέρματος του κάθε ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο!). Προτιμήστε να φοράτε κοσμήματα που να είναι χαλαρά πάνω σας, να μη σας σφίγγουν έτσι ώστε να κυκλοφορεί αέρας ανάμεσα στο δέρμα σας και το κόσμημα για να αποφύγετε την εφίδρωση.

4 Αποφύγετε να κοιμάστε με τα κοσμήματά σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ιδρώνετε συχνά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε με αποτέλεσμα το γρήγορο αποχρωματισμό του κοσμήματός σας.

5 Αποφύγετε την πολύ συχνή και πολύωρη χρήση. Κρατήστε τα φο-μπιζού σας για τις εξόδους σας. Αν επιθυμείτε ένα κόσμημα που να το φοράτε συνεχόμενα τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα κόσμημα από καθαρό μέταλλο (πλατίνα, τιτάνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, χρυσά κοσμήματα από 18 καράτια και πάνω), έτσι ώστε όταν θα σας μαυρίσει να μπορεί να καθαριστεί.

6 Φυλάξτε τα κοσμήματά σας στο κουτάκι τους ή σε μια θήκη υφασμάτινη και αποφεύγετε να τα αφήνετε εκτεθειμένα σε διάφορες γωνίες του σπιτιού.

Να θυμάστε πάντα ότι τα φο-μπιζού είναι κοσμήματα πολύ χαμηλού κόστους σε σχέση με αυτά από χρυσό ή ασήμι, άρα μην έχετε τις ίδιες απαιτήσεις! Σε περίπτωση που κάποιο κόσμημα σας άρεσε πολύ αλλά σας έχει μαυρίσει υπάρχει πάντα η λύση της επιμετάλλωσης (με χρυσό ή πλατίνα) σε ειδικό τεχνίτη, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει το κόσμημα στην αρχική του κατάσταση.

Tip! Η παρακάτω συμβουλή έχει πολύ καλή εφαρμογή στα δαχτυλίδια και σε πλατιά μέρη κοσμημάτων που έρχονται σε συνεχή επαφή με το δέρμα σας:

Εφαρμόστε μία ή δύο στρώσεις άχρωμο βερνίκι νυχιών σε όλη την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας! Έτσι δημιουργείτε ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο όμως θα πρέπει να ανανεώνετε συχνά γιατί φθείρεται με τη χρήση.